O treime dintre angajați, concediați: care este cel mai afectat domeniu din România, în pandemie

de: Alexandru Puiu
06 08. 2020

La câteva zile după ce Ludovic Orban a spus că doar câteva sute de persoane și-au pierdut locul de muncă în ultimele șapte luni, aflăm realitatea.

Orice persoană care are vreo tangență cu HoReCa știe cât de lovit a fost acest domeniu de pandemie. Restricțiile de circulație și frica oamenilor legată de răspândirea virusului au dus la o scădere bruscă a gradului de ocupare din hoteluri.

În România, aproape toate hoteluri activează pe minus. Restricțiile din timpul pandemiei de coronavirus au dus la o scădere cu aproximativ o treime a numărului de angajați. Mai grave decât atât sunt însă pronosticurile. Mulți hotelieri sunt de părere că afacerea lor nu are cum să mai supraviețuiască peste patru luni.

Primele cazuri de coronavirus în România au fost anunțate pe 26 februarie 2020, iar Guvernul a introdus starea de urgență începând cu 14 martie, restricționând și toate călătoriile internaționale. Deși așteptările inițiale pentru 2020 erau promițătoare, iar datele din 2019 indicau o creștere de 5% a înnoptărilor față de 2018, situația generată de COVID-19 și restricțiile adoptate în consecință de către Guvern au cauzat o criză fără precedent în industria hotelieră, conform Profit.ro.

În contextul socio-economic actual și a lipsei unui suport financiar sau de orice fel din partea guvernului, 80% dintre hotelierii români sunt convinși că business-ul lor nu are cum să mai existe peste patru luni. Problemele financiare sunt prea mari, pur și simplu. Aceasta este concluzia unui sondaj realizat de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield în parteneriat cu FIHR (Federația Industriei Hoteliere din România).

Sondajul de mai sus a fost realizat în perioada aprilie – mai, iar cererea este departe de a-și fi revenit. Pragul de supraviețuire pentru majoritatea hotelurilor ar trebui să fie atins în această lună, august, în contextul în care tot mai mulți români au mers în concedii sau mini-vacanțe pe teritoriul României.

Conform sondajului, 64% dintre respondenții din industria hotelieră au resimțit impactul pandemiei instant, din ultima săptămână a lunii februarie, când primul caz de infectare cu COVID-19 în România a fost confirmat. După declararea stării de urgență, în data de 14 martie, numărul hotelierilor afectați a crescut la 98% în a treia săptămână din martie, ajungând la 100% în luna aprilie.

În România pierderile medii au fost de 25,9 euro pe cameră pe zi în aprilie 2020. Declinul față de aceeași perioadă din 2020 este de 178%.